Molempien polvien leikkaus samalla kertaa

Hei! Minulle suunnitellaan molempien polvien tekonivelen laittoa samalla leikkauskerralla. Millaisia kokemuksia tästä on, voitteko suositella. Vai olisiko parempi leikata yksi polvi kerrallaan?

Kokemusta minulla ei ole molempien yhtäaikaisesta leikkaamisesta. Minulla on vain yksi tekonivel, vuonna 2006 laitettu. Kokemustoimijana kuitenkin tapaan paljon ihmisiä ja olen oppinut, että jokainen kokemus on yksilöllinen. Kun fyysinen kunto on hyvä, molempien polvien yhtäaikainen leikkaus ei ole ongelma. Toki alku on haastava, mutta sitkeällä työllä tilanne helpottuu nopeasti.

1 tykkäys

Minulle tehtiin tekonivelet polviin samalla kertaa vuonna 2018 tammikuussa. Olihan se oma processinsa. Muutimme kerrostaloon jossa oli hissi omakotitalosta joka oli kolmessa eri tasossa ja suihku joka oli välttämätön oli alempana ja portaita piti kulkea mikä ei heti onnistunut. Onneksi minulla oli ihana omaishoitaja, "(aviopuoliso) joka passasi minua. Asuimme 3 vuotta hissitalossa ja muutimme sitten takaisin taloon joka oli vuokralla. Nyt on sitten lisää ongelmia, lonkat ja selkä. Kortisoonia on pistetty lonkkaan ja selkä kuvattiin, (spinaali stenoosi) joka oirilee sillä tavalla että jalat välillä pettää alta. Joku päivä joutuu leikkaukseen…

1 tykkäys

Omalla kohdalla ei molempien polvien leikkaus samalla kerralla olisi mitenkään tullut kysymykseen, enkä sitä kenellekään suosittelisi. Toipuminen on sen verran rankkaa jo yhdenkin polven leikkauksesta. Kyllähän polvia yhtä aikaa leikataan ja ihmiset kestää eri lailla asioita, mutta oma kokemus on se, että yksi polvi kerrallaan.

2 tykkäystä

Kiitos vastauksesta. Olen itse pohtinut myös että liikkeelle pääseminen on varmaan paljon hitaampaa, jos molemmat polvet kivuliaat leikkauksen jälkeen. Ehkä kuntoutuminen on nopeampaa, kun leikkaamaton jalka kuitenkin nopeuttaa ja tukee liikkeelle lähtöä.

Olen 69-vuotias nainen ja minulla on nyt 4 tekoniveltä. Lonkat operoitu 2004 ja edelleen toimivat. Toinen polvi 2021 helmikuussa ja toinen nyt 13.6.22. Coxassa kaikki. Olen siis jo vanhempaa ikäluokkaa enkä kovin vahva kestämään operaatioita vaikka sisäelinsairauksia en podekaan. Hemoglobiini jaski 90:een nyt ja helteillä olin aivan naatti. Kaikki lihakset kipeytyivät kovin ja särkivät vaikka itse polven seutu ei niin kipeä ollutkaan. Nyt kun 5 viikkoa on takana olen jo alkanut tehdä puutarhahommia olan takaa. Ongelmana vielä olisi toinen nilkka joka on aivan loppuun kulunut sekin. Havittelen tekoniveltä siihenkin. - vinkkinä leikkaukseen menevälle sanoisin, että kannattaa hankkia wc-istuimen korotus. Arkkupakastin olisi hyvä, sillä sinne mahtuu kylmäpakkaukset hyvin. Vaikka kaiketi pakastelokeroonkin mahtuu. Märkä pyyhe muovipussissa käy mainiosti kylmäpakkauksesta. Itse kuvittelin saavani apua Sirdaludista kun lihakset oikein olivat kireät ja kipeät. Opiaatteihin tuli mulla tottumus kahdessa viikossa, jonka jälkeen ne eivät auttaneet enää. Nyt siis kun on viitisen viikkoa takana en enää oikeastaan särkylääkettä tarvitse. Eli haluan tsempata. Olen konkari enkä enää pelkäisi leikkaukseen menoa tällä kokemuksella.

1 tykkäys

Kiitos rohkaisusta ja käytännöllisistä vinkeistä. Mukava kuulla, että olet noin hyvin toipunut jo viidessä viikossa.

Samaa mietin olkapäiden kanssa, mutta päätin, että yksi kerrallaan. Kädettömyys ei kuulosta hyvältä.