Molemmat polvet vaihdettu

Kirjoittelen hieman omia kokemuksia polvien tekonivel leikkauksesta.
Itsellä vaihdettiin molemmat polvet kolme ja puoli vuotta sitten. En pystynyt liikkumaan ilman kipua. Kävely oli tuskaa. Pyöräily onnistui Buranan avulla jotenkin. Polvet olivat kokoajan turvoksissa. Särkylääkettä jouduin syömään päivittäin. Vaikka minulla oli ikää alle 50, niin päädyin leikkaukseen, koska elämänlaatu kärsi jatkuvista kivuista. Päätös oli näin jälkeenpäin ajatellen todella hyvä. Molemmat polvet vaihdettiin Coxassa samalla kertaa. Aluksi kivut olivat kovat, mutta kipulääkkein siedettävät. Toipuminen alkoi nopeasti. Noin neljä kuukautta leikkauksesta olin jo luistelemassa ulkojäällä. Pystyin myös suhteellisen nopeasti palaamaan maastopyöräilyn pariin. Oli pitkästä aikaa mahtava liikkua ilman kipuja.
Coxan ohjeissa kerrottiin, että “täydellinen” toipuminen kestää kolmisen vuotta. Ja sanoisin, että tämä pitää täysin paikkansa. Polvet itsessään toipuivat nopeammin, mutta lihaskunnon palautuminen kesti pitkään. Jälkeenpäin olen ihmetellyt miten huonoon kuntoon jalkojen ja keskivartalon lihakset pääsivät, kun monta vuotta meni ontuessa, molemmilla jaloilla.
Mutta nyt pystyn tekemään oikeastaan lähes kaikkea mitä haluan ilman kivun aiheuttamia rajoituksia. Juoksemista olen vältellyt, mutta en ennenkään ollut mikään juoksija joten en sitä ole kaivannut. Jääkiekkoa, maastopyöräilyä, laskettelua ja kävelyä pystyn tekemään normaalisti. Polvessa olevat arvet ja niissä oleva heikompi ihon tuntoaisti on ainoa rajoittava tekijä. Povillaan oleminen kovalla alustalla ei tunnu hyvältä. Tämän kanssa pystyy elämään. Polvet myös naksuvat kävellessä, mutta tähänkin tottuu. Naksuminen ei satu, mutta tuntuu hieman.
Jos kulumat ovat selkeät ja kivut jatkuvia, niin suosittelen leikkausta ennemmin kuin myöhemmin.

1 tykkäys

Onpa kiva kuulla, että tekonivelleikkauksesta voi toipua noin hyvin. Pystyt harrastamaan todella monipuolisesti liikuntaa ja mikä tärkeintä, kivut ovat poissa. Ja se kyllä parantaa elämänlaatua omankin kokemuksen mukaan ihan huimasti.

Kauan se täydellinen toipuminen kyllä vie, jos ajattelee että kolme vuotta. Mutta onhan tekonivelleikkaus iso operaatio, joten ei se ihme ole. Itsellä leikkauksesta vasta vajaa vuosi ja siihen nähden toipuminen ja kuntoutuminen lienee aikataulussa. Ja ihan parasta on kipujen katoaminen satunnaisia pieniä tuntemuksia lukuunottamatta sekä unen laadun parantuminen tämän johdosta. Tuntuu tavattoman hyvältä voida nukkua kivuitta, joita kuitenkin ehti olla useamman vuoden ennen leikkausta.

Kiva kuulla positiivisia kokemuksia, se kannustaa ja antaa uskoa, että kyllä nivelleikkauksesta voi selvitä oikeinkin hyvään tulevaisuuteen :slightly_smiling_face:

Joo hyvin on toivuttu. Ja kauan kesti. Kyllä vaan lihaskunto voi mennä kipujen takia huonoon jamaan.
Se on ikävää jos kipu vie yöunet. Itsellä ei onneksi ollut sellaista ongelmaa. Ainoastaan liikkuessa oli kipua. Toki ajoittain kun nukkuessa vaihtoi asento, niin kipuja tuntui.
Tsemppiä kuntoutumiseen.