Lonkkaleikkaus edessä

Lonkkaleikatut! Nyt kiinnostaa, miten olette kuntoutuneet lonkan tekonivelleikkauksesta. Keskiviikkona pääsen operoitavaksi. 8 vuoden pitkä piina on tullut päätökseen; tosin todella kipeänä olen ollut n. vuoden ajan. Kertokaas kanssakärsijät, miten omalla kohdalla on leikkaus ja siitä kuntoutuminen mennyt?

Itselläni sama operaatio 10 vuotta sitten. Leikkaus meni hyvin, sairaalassa kolme yötä, jona aikana kivunlievitys hyvää ja opetettiin “kävelemään” ja portaissa liikkumista + hyvät kuntouttamusohjeet mukaan kotiin. Kotona tein uutterasti töitä jalan kuntouttamiseen, otin särkylääkettä reippaasti (koska kipuja oli joskus paljonkin) ja etenin liikkumisessa varovasti mutta sitkeästi step by step.
Kuuden viikon kuluttua oli jo melko vakaisaa liikkua yhden kepin kanssa ja siitä se homma eteni. Tuleva talvi liukkaineen vähän arastutti ulkona liikkumisessa, mutta äkkiä siihen “uuteen kävelemiseen” tottui, kun mm. entisenlaiset säryt puuttuivat, tuli rohkeutta lisää.
Se, mikä oli pelottavaa ja epämiellyttävää oli kotimatka sairaalasta kotiin paaritaksilla, kun muutenkin poden ahtaan paikan kammoa. Onneksi matka kesti alle puoli tuntia. Toinen oli särkylääke PanaCod, jota määrättiin reseptillä kipulääkkeeksi. Se oli täysin sopimaton minulle, ja äkkiä vaihdoin Buranaan + PanaDoliin.
Mene rauhallisin mielin leikkaukseen, ja tee tunnollisesti “kotitehtävät” eli päivittäiset kuntoutusharjoitukset, niin kaikki menee hyvin!

1 tykkäys

Oma lonkan tekonivel viettää joulukuussa 20 vuotis synttäreitä. Leikkauksesta toipuminen oli yllättävän helppoa ja kivutonta.
Kotiin pääsin joulu aatonaattona, jouluaattona menin koneelle ja kirjauduin nivelnettiin.
Ulkona liikkumista rajoitti liukas kelin. Lonkka on ollut kivuton viimeiset 20 vuotta.
Onnea leikkaukseen ja kuntoutukseen.

1 tykkäys

Onneksi olkoon, että pääset pian kivuista eroon! Minulta leikattiin vasen lonkka keväällä 2020 ja oikea vuosi sitten. Molemmista toivuin nopeasti, pääsin sauvoista eroon n. neljän viikon kuluttua ja pyörällä ajamaan samoihin aikoihin. Ensimmäisen leikkauksen jälkeen minulle tuli karmea ummetus ilmeisesti opioidisärkylääkkeen seurauksena. Muita mainittavia ongelmia ei ollut. Toisen leikkauksen jälkeen parin kuukauden kuluttua leikattu lonkka tuli niin kipeäksi, etten pystynyt kävelemään ontumatta. Syytä ei löytynyt, ja muutaman viikon kuluttua kipu meni ohi.

1 tykkäys

Täältä samanlainen tarina. “Puujalkani” täyttää pian 13 vuotta, ja sitä ei huomaakaan.

Itse sain hyvin varovaiset ohjeet leikkauksen jälkeen, 6 viikkoa ns. puolipainovaraus, eli kepeillä mentiin. “Kävelylenkit kunnon mukaan” venyivät kyllä äkkiä useiksi kilometreiksi (kädet vain väsyivät…). Kipuja minulla oli harvinaisen vähän.
Kannattaa tehdä kiltisti se mitä lääkäri ja fyssari määrää, ja myös seurata oireitaan. Jos jokin tuntuu olevan pielessä niin yhteyttä leikkaavaan tahoon. Yleensä pystyy kyllä erottamaan milloin oireet johtuvat liiasta innostumisesta ja milloin jokin on pielessä.
Nyt kun muistelen, niin sen 6 viikon jälkeen kepit “lensivät nurkkaan” (eikun kävelin kiltisti palauttamaan apuvälineet Espoon kaupungille) ja aika pian aloin viettää terveen elämää. 4 kk leikkauksesta turistimatkalla Teneriffalla kiipeilin mäkiä ja portaita ilman mitään ongelmia.

Suurin osa lonkkaleikkauksista onnistuu todella hyvin. Mäki- benji- ja laskuvarjonhyppy on kielletty, samoin kössin peluu ja maratonjuoksu, mutta muuten voi elää melkein kuin huvittaa.

1 tykkäys

Kiitos kaikille vastanneille. Leikkaus meni hyvin, 2 yötä sairaalassa ja nyt köpötellään kyynärsauvojen avulla kotona. Täysipainovaraus leikatulle lonkalle 6 vkoa; kivut pysyy hallinnassa lääkecombon (myös vahva opioidi) avulla. Nivussärky on loppunut, josta olen tosi onnellinen. Jumppa ja jalkeilla olo (liikkuminen) onnistuu yllättävän hyvin. Eiköhän se tästä iloksi muutu :relaxed: Hyvää loppukesää kaikille :sun_with_face:

Minun molemmat lonkkani leikattiin elokuussa 2008. Toipuminen sujui hyvin mutta kesti jokseenkin tarkkaan 2 kk ennen kuin kivut loppuivat, kannattaa siis ottaa rauhallisesti jos ei suju ihan salamavauhtia. Jollakin käy nopeammin ja jollakin hitaammin, mutta omaan tahtiin kuitenkin edistyy.

2 tykkäystä