Leikkausta odottaessa

2000 luvulla, kun odotin pääsyä tekonivel leikkaukseen, sain eräältä henkilöltä tämmösen vinkin ohittamaan puolen vuoden jonon: etsi omassa sairaalassasi leikkaava ortopedi, joka pitää myös yksityisvastaanottoa. Varaa häneltä yksityisvastaanottoaika, niin pääset suoraan sairaalasi leikkausjonoon ja ohitat puolen vuoden hoitojonot yleiseltä puolelta. Tein molempien polvieni kohdalla niin ja ”rahalla” pääsin nopeammin leikkauksiin yleiselle puolelle.
Sitä en tiedä, pystyykö nykyään noin tekemään ja onko nykyään minkä pituiset hoitotakuu ajat voimassa.
Enkä ota kantaa siihen, onko moraalisesti oikein maksamalla jouduttaa omaa leikkaustaan, mutta silloin minulla oli niin kovat tuskat polvissa, että olin tyytyväinen pääsystäni nopeammin operaatioihin.

Samalla tavalla olen toiminut itsekin. Joskus pidättänyt puoskarin työmatkallaankin. En tiedä mikä on oikein, mutta terveyttäni arvostan sitä tietoa enemmän. On yhtä helvettiä vedellä kuukausikaupalla kaksin käsin morfiinia särkyihinsä. Kun hoito on Suomen tasolla, on kaikki sallittua. Viimeksi operoitin itseni Neossa, julkisen ylilääkäri kun jauhoi paskaa. Vakuutusyhtiöpuoskareita piisaa.